TisdagsTipset – inbjudningskort

När man skicka ut inbjudningskorten till bröllopet? Ska man skicka ett ”save the date”-kort? Får barn vara med på middagen? Vilken klädsel är lämplig?  Frågorna är många och egentligen är det bara ni själva som vet svaren, men här har ni några förslag på  tider och texter.

Save the date
ett kort eller brev till gästerna, vilket skickas ut ca 6-9 månader före vigseln, där ni ”förvarnar” om att ni ska gifta er och att den officiella inbjudan kommer senare. Ni behöver bara skriva att ni ska gifta er och att de ska boka upp ert datum i almanackan.

Inbjudan
Inbjudan bör skickas 3-6 månader före vigseln, så att era gäster hinner förbereda sig gällande kläder, övernattning, barnvakter, presenter mm.

Datum och klockslag
Skriv tydligt vilket datum och vilket klockslag som vigseln är, tex:
2016-07-16 klockan 15.00
Klockan 15.00 lördagen den 16 juli 2016

Kyrka/vigselplats
Skriv tydligt var er vigsel ska ske, så att gästerna åker till rätt plats:
Sollentuna kyrkan, Kyrkvägen 2 Sollentuna
Lusthuset längst ut på Waldermarsudde, Djurgården Stockholm

Transport
Om ni ordnar transport från kyrkan/vigselplatsen så skriv det in inbjudan. Skriv även om/när transporten åker tillbaks, vilken tid och var den stannar. Om ni inte ordnar transport efter festen så tipsa om olika färdsätt, tex taxi (Taxi Stockholm 08-150000, buss 401, pendeltåg linje 11).

Tidplan/schema
Skriv ner några hålltider så att gästerna vet vad som ska ske, tex:
15.00 vigsel
16.00 gästerna transporteras till festlokalen medan vi fotograferas
17.30 brudskål
18.00 middag
00.30 första bussen går tillbaks in mot stan
01.30 andra och sista bussen går tillbaks in mot stan
02.15 Nattamat

Allergier
Om någon av gästerna har någon allergi så be dem återkomma till er angående denna, så att denne får njuta av lika god mat som de andra gästerna. Det kan även vara någon av er som är allergisk och då kan ni passa på att be gästerna undvika starka parfymer, blommor etc.

Barn
För en del par är barn välkomna på både vigsel och fest men en del vill ha en barnfri dag. Förslagsvis skriver man så här i inbjudan om man vill att gästerna lämnar sina barn hemma:
”Vi älskar barn men middagen och festen firar vi i vuxet sällskap.”

Presenter
Har man hållt ihop länge före man gifter sig så har man kanske fullt av vaser, skålar och brödrostar där hemma och vill hellre ha en upplevelse, resecheckar, hjälpbidrag  eller pengar i present:
* Vi har fullt i köksskåpen men har aldrig provat att hoppa fallskärm, rida på islandshästar eller varit på spa i Värmland.
* Med tanke på oron i världen önskar vi bidrag till ”läkare utan gränser, pg 900603-2”
* September månad tänkte vi spendera i USA och önskar oss gärna ett resebidrag

Klädsel
Här finns det en uppsjö av olika varianter, beroende på hur formell vigsel ni har:
Kavaj: Kvinnorna bär klänning/dräkt eller eleganta långbyxor och männen bär kostym.
Mörk kostym: Kvinnorna bär klänning och männen bär mörkblå eller mörkgrå kostym. 
Frack: Kvinnorna bär lång elegant aftonklänning och männen bär frack.
Smoking: Kvinnorna bär aftonklänning (kan vara lång eller kort, baraxlad eller långärmad)  och männen bär smoking.

Bar
många bröllop har fri bar men om ni inte har det bör ni skriva om bar finns och vad öl/vin/cider/drinkar kostar (självkostnadspris eller pris enligt lokalens/restaurangens ordinarie priser samt ifall det endast fungerar med kontanter och/eller swish). 

Osa
Förkortningen står för ”Om svar anhålles” – detta är det datum som ni senast vill att era gäster återkommer med besked om de kommer eller inte kommer till ert bröllop. Om gästerna inte ska svara till er så är det viktigt att ni skriver namn och telefonnummer/mailadress till dem som ska ha svaret.

Tal/toastmaster
Om era gäster vill hålla tal så be dem tala om det för toastmastern, så att denne kan planera in när i tiden talen ska hållas.

Fotograf
Det sägs att ”alla är fotografer” men låt era gäster närvara fullt ut under vigseln, låt dem ha sina mobiler, iPads och kameror avstängda en stund och låt er inhyrda fotograf göra det den är bäst på – ta bilder på er.

Övernattning
Om ni har långväga gäster så ge gärna förslag på övernattning, gärna i olika prisklasser. Det finns säkert både hotell, bed and breakfast och vandrarhem i närheten av er festlokal.

Utformningen av inbjudningskorten
Här kan ni låta fantasin flöda – skicka flaskpost, gör magneter av inbjudan, skicka inbjudan tillsammans med en påse konfetti/rosenblad/ris.

Om Fotografixa

Jag är en nyfiken fotograf som älskar att fånga ögonblick med min kamera. Jag är bosatt i Stockholm och älskar att resa så tveka inte att anlita mig, oavsett var du bor. Hoppas att vi ses!
Det här inlägget postades i Blandat, Bröllop, Kärlek, TisdagsTipset och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s